Edició 2016 · Enric Granados: un estiu a Cerdanyola

GRANADOS POSTER_mid

Sala d’Art del Centre Cultural de Ripollet

Les obres estaran exposades a la  sala d’exposicions  del 4 al 23 de novembre.

Inauguració: dijous 10 de novembre, a les 19h

Rbla. Sant. Jordi, 2-4, 1a planta

 

 

 

La proposta anirà lligada a una de les activitats que també farà el museu MAC  a l’entorn de la figura del músic ENRIC GRANADOS  donat que enguany fa 100 anys de la seva mort.

Enric Granados va néixer a Lleida, la seva obra és extensa i reconeguda, va col·laborar amb el Palau de la música  i era un home de cultura.
 

El que no es diu a la wikipèdia és que Enric Granados estiuejava a Cerdanyola amb la seva família i en una de les cantonades de l’actual plaça Enric Granados hi tenia la seva torre. Participava en els concerts i activitats que es feien al teatre-casino de Cerdanyola (ara museu MAC).

Granados a Cerdanyola

L’arribada de Granados a Cerdanyola està directament relacionada amb la família Togores i altres amistats del músic. Granados era íntim amic d’Antoine Jeanbernat, padrastre del cineasta Togores i Muntades. El músic també mantenia una estreta relació amb en Josep M. Roviralta, per a qui musicà el cèlebre poema Boires Baixes. Granados s’integrà ràpidament a la colònia i establí noves amistats i col·laboracions, com la que mantingué amb l’ermità de Samalús, mossèn Ramon Garriga, que per aquelles dates exercia de vicari de l’església de Sant Martí. De la seva relació amb els artistes de l’època en són testimonis tot un seguit de retrats que li feren diversos pintors i escultors també vinculats a Cerdanyola, com el pintor canari Néstor[1], els germans de Zubiaurre[2],  l’escultor Ismael Smith[3] i Josep de Togores[4].

Durant una de les seves estades estivals, Granados convidà al jove Pau Casals, amic inseparable del músic. En deixà testimoni Joan Alavedra al seu llibre Personatges inoblidables:

“És (Granados) amb Pau Casals a Cerdanyola una nit d’estiu i li parla de la composició de Follet, una obra de teatre sobre text català d’Apel·les Mestres.

-No trobo el preludi- diu.

I en això, mentre miren els boscos foscos, senten la nota blava, aflautada, del cant d’un gripau.

-Ja ho tinc!- crida Granados.

Entra a dintre, i escriu el Preludi d’una tirada.”

La relació d’amistat entre Granados i Casals es mantingué fins a la mort del mestre. Precisament, el mateix Casals, s’encarregaria d’organitzar el concert d’homenatge que se celebrà al Metropolitan Opera de Nova York arran de la tràgica desaparició de Granados. Després de la mort del músic, Cerdanyola dedicà a la seva memòria una plaça, situada just davant de la que havia estat la seva residència. De fet, l’escultor Ismael Smith n’havia de fer un monument a la plaça que mai va arribar a executar-se[5].

Col·locació de la primera pedra al monument a Granados, Cerdanyola, 1916.
Col·locació de la primera pedra al monument a Granados, Cerdanyola, 1916.

El músic Enric Granados va ser un dels estiuejants habituals i va convidar moltes personalitats del seu entorn com Eduard Toldrà, Màrius Calado, Joaquim Malats, Maria Gay i Pau Casals. Granados va musicar a Cerdanyola Boires Baixes de Roviralta i el “passio” de mossèn Garriga. A la localitat Granados composaria part de Goyescas i les Danses.


 

[1] Conservat al Museu Néstor de Gran Canària amb una rèplica a la Acadèmia Marshall, signat per la Sra Marshal i probablement pintat amb la col·laboració del mateix Néstor.

[2] Conservat al Museu de la Música.

[3] Es conserven nombrosos retrats de Granados en diverses col·leccions privades i públiques, com ara el Museu d’Art de Cerdanyola, el MNAC o la Vila Pau Casals. Smith va obsessionar-se amb la mort de l’amic i en va realitzar els ex-libris postmortem, dibuixos, escultures, etc.

[4] Conservat al Museu de la Música.

[5] Al MNAC es conserven diversos esbossos d’aquest monument amb una columna sobre la que s’erigia el bust o el torç del músic.

Obres exposades

Exposició

La mostra de l’Artista al Carrer de 2016  es va exposar al públic el dissabte dia 28  de 10 h a 21 h  en el pati del Museu d’art de Cerdanyola.
La mostra  va comptar amb la participació d’artistes del nostre poble que van presentar obres en pla  i en volum  de diferents tècniques.
Per la tarda  es va gaudir d’un concert de piano amb peces  composades per Enric Granados. El concert que va  congregar una bona assistència de públic  es va  realitzar  amb la col·laboració de l’Escola de Música Aula de So de Sant Cugat.
En l’acte de tancament de la mostra es va comptar amb el parlament de la regidora de cultura Sra Helena Solà, acompanyada pel tècnic del MAC Orlando Barrial i el discurs de la nostra sócia Neus Senties.
 

Deixa un comentari