Edició 2003 · Josep Guinovart

josep_guinovart

Josep Guinovart va nèixer el  20 de març de 1927 a Barcelona, ingressà a l’escola de mestres pintors al 1941, es va introduir en el món del treball com a pintor de parets i va realitzar estudis a l’Escola d’Art de Barcelona, becat per anar a Paris.

Va ser un dels més veterans pintors de la vanguardia espanyola de postguerra, pertany a la  generació d’artistes que es van associar amb el grup i la revista  Dau al set. Ha experimentat amb llibertat moltes de les possibilitats  de la pintura contemporània.

L’art de Guinovart podria contemplar-se  com  un veritable compendi no sols  de les arts visuals catalanes tal i com s’han desenvolupat durant la segona  meitat del segle XX, si no inclús pel que fa a les creacions del conjunt de les arts visuals del territori espanyol.

Al 1987, va ser guardonat  per la Fundació de la Confederació Espanyola d’Organitzacions Empresarials(CEOE) amb  el premi de les arts; al 1992 Guinovart  va exposar en el Pavelló de Catalunya de la Exposició Universal de Sevilla i en aquest mateix any va inaugurar  una exposició en el BBVA de Barcelona on va mostrar quaranta obres originals inspirades en la terra i la naturalesa.

A l’octubre de 1994 va fundar un museu amb el seu nom, a Agramunt (Lleida), on l’artista havia passat els anys de la guerra civil i la postguerra, en aquest museu anomenat Espai Guinovart s’hi exposa de forma permanent la seva obra.

El centre cultural Conde Duque de Madrid li va dedicar al 1.997 una exposició titulada Variacions, on s’hi recollien composicions de pintura i escultura sobre el mar, la música i l’obra de Picasso.

A l’agost de l’any següent va realitzar una exposició dedicada a Federico García Lorca que es va inaugurar a Castelldefels i es va tancar a Granada, la ciutat  natal del poeta, amb motiu dels actes commemoratius  del centenari del  naixement de García Lorca.

La darrera gran exposició antològica sobre l’obra de Guinovart es va fer al 2002 a la Casa de la Pedrera de Barcelona, on s’hi van exposar seixanta olis.

Guinovart va morir el 12 de desembre de 2007 a la ciutat de Barcelona, als 80 anys d’un  infart agut de miocardi.

Deixa un comentari